Op www.vroegevogels.nl kwam ik onderstaand artikel tegen. En hier ben ik het helemaal mee eens. Onnodig een dier met de hand opfokken is slecht voor het welzijn van het dier. Daarom wil ik het artikel graag met jullie delen:

Handopfok jonge papegaaien ara's en parkieten

Nieuwe wet tegen handopfok jonge papegaaien en parkieten

 
Vanaf dinsdag 1 juli 2014 is het bij wet verboden om papegaaien en parkieten op te jonge leeftijd bij hun ouders weg te halen en met de hand groot te brengen. In het nieuwe ‘Besluit houders van dieren’ is nu per soort vastgelegd na welke periode de jongen wél van hun ouders mogen worden gescheiden. “Een spectaculaire doorbraak op het gebied van dierenwelzijn”, zei drs. Jan Hooimeijer van de Adviespraktijk voor Vogels in Meppel vanmorgen in het VARA Radio1-programma Vroege Vogels.

De wet is een succesvol resultaat van een in 2009 begonnen campagne van de Stichting Papegaai en de Adviespraktijk voor Vogels. De nieuwe wet houdt dat in dat babypagegaaien en –parkieten minimaal zo lang bij de ouders moeten blijven totdat ze volledig zelfstandig kunnen eten en daarvoor niet meer afhankelijk zijn van de ouders. Hoe lang die periode duurt, verschilt per soort: van 7 tot 8 weken bij een grasparkiet, tot 4 à 5 maanden voor verschillende soorten ara’s. Met de nieuwe wet wordt ook de handel in babypapegaaien en –parkieten strafbaar.

Met andere huisdiersoorten als honden en katten is het weghalen van jongen al heel lang geregeld. Zo mogen jonge hondjes pas na zeven weken bij de teef worden weggehaald, omdat het scheiden van de ouders tot ernstige structurele gedragsproblemen kan leiden. “Papegaaien hebben een intelligentieniveau van een kind van vier jaar en de grotere soorten hebben een levensverwachting van 80 à 90 jaar”, zegt drs. Jan Hooimeijer in Vroege Vogels. “Vaak worden ze in de fok als ei al weggehaald en kunstmatig uitgebroed. Of op hele jonge leeftijd als kale blinde jonkies weggehaald bij de ouders en met een lepeltje grootgebracht. Dat spoort niet”. Nederland is het eerste land ter wereld waar het scheiden van  jonge papegaaien en parkieten van hun ouders bij wet is geregeld.